Main projects
Cultural Center of Castelo Branco, Portugal Film Theatre of Catalonia. Barcelona PGGM Company Headquarters. Zeist, The Netherlands La Factory, Offices in Boulogne-Billancourt, France Hotel (4*) AC Fórum and Office Tower for CZF for the Forum 2004, Barcelona International Convention Center, in the area of Forum 2004, Barcelona Largo da Devesa City Square in Castelo Branco, Portugal New Headquarters for the Deutsche Bundesbank in Chemnitz 26 Housing units in Amsterdam. The Netherlands 16 social housing block for the “Housing Festival”. Deen Haag (The Hague), The Netherlands Development of the medieval town of Ullastret (Girona)
Other projects
Residential building in Barcelona Prague National Gallery Entrance Hall Reconstruction of the historical centre of Sibenik, Croatia Project: Official residence of the Spanish Embassy in Australia (Canberra) Project: Place de la République in Paris, France Remodelling of Banc Sabadell. Barcelona Reconstruction of an old country mansion. La Garrotxa, Girona Remodelling of the Bank de Sabadell main office Project: New Camp Nou stadium, Barcelona Office Building for the World Trade Center Almeda Park Project: Skyscraper tower office for the company Maag Areal Students’ house Sant Jordi One family house in Mallorca Project: Design of the Lustgarten Project: Redesign for the Zoological Gardens in Vincennes, Paris Multifunctional complex Joan Güell, Barcelona
Videos
Images
Prague National Gallery Entrance Hall
+ info
Typology: Entrance hall
Project: 2004
Construction: 2009-2012
Surface: 1,500 m2
Site: Salm Palace, Hradcanske Square, Prague
Photo: Adrià Goula


In the grounds of Prague Castle, among various palaces currently reused to house the National Gallery, the brief was to design a small building that provides an entrance to the museum complex.

Two parallel surfaces organize what used to be an empty space without weighing it down: one forms the floor, the other the roof.

The floor emerges as a surface layer of the earth, folding subtly over itself to adapt to minor differences in level and ease access to the neighbouring buildings. It is hard but it also conserves some of its organic nature, materialized in plants, earth and water.

The roof, the boundary that separates us from the sky, is a continuous sheet that does not quite touch the buildings around it, producing great skylights and generating an enigmatic interplay of reflections. An organic layer, topped with gravel, that marks the bounds of a secret garden.

Space is the gaseous fluid that moves between these two limits.

The inner space is open, flexible, multiple and complex, as well as light filled. Its vertical limits are the existing façades, their only tectonicity expressed in the topography of the ground. The rest is light, reflections, and the dialogue, almost without touching, between roof and walls.

The precision of iron, in the hands of local artisans, gives form to this narrative.

Josep Lluís Mateo, January 2013
Anterior
Anterior